Hogyan készítsünk saját honlapot? 3. rész

2017-02-03 08:16:39 / Téma: weboldal készítés , weboldal tippek

Saját honlap

A honlap készítés előzményei

Egy átlagos ember számára néhány alapvető információt szükséges figyelembe venni ahhoz, hogy a weblap készítését érdemben követni tudja. A laikus számára az egyértelmű dolgok az addig látott weboldalak működéséből fakadnak, de a fejlesztő munka, mely legtöbbször egy csapat összeszokott profi weblapfejlesztő terméke, már nem átlátható és nem követhető. A befektetett munka és az ismeretek hiánya okozza azt a naivitást, hogy saját tapasztalat nélkül ütőképes honlapot tudunk készíteni előzetes ismeretek nélkül is.

1. A weboldal készítés nem akárki munkája
Azt gondolhatják sokan, hogy mivel sok weboldal létezik azokat ők maguk is képesek lesznek megalkotni. A saját készítésű honlapok működése legtöbbször sablonok használatát jelentik merről már a fentiekben szóltunk. A sablonok előnyei, hogy szinte bárki képes bizonyos tartalmakat megjeleníteni. Ez azonban távol áll a professzionális megjelenéstől. A saját kezűleg elkészített honlapokon a tartalmak sokkal inkább egy bloghoz hasonlatosak, mintsem egy professzionális csapat Által létrehozott tartalom és forma megjelenítéshez. Egy cég honlapja sokszor összetett funkciókat tartalmaz, gondoljunk csak a megjelenítésen túl a webshopokra, készletezésre, nyilvántartásra, vagy akár az interakciókra. Mindezek a funkciók egy egyszerű blog esetében alig, vagy egyáltalán nem elérhetőek, akármilyen lelkesek is vagyunk. A „csináld magad mozgalom” keretében létrehozott honlapok professzionális szemmel az alul funkcionáló, rosszul tervezett megjelenés produktumai. Ha egy lelkes amatőr barátunk szolgálatait vesszük igénybe, annak eredménye esetleg szolgáltatásunk, termékünk megjelenésének csökkenése, Mely automatikusan partnereink elvesztéséhez, bevételen csökkenéséhez vezet. Mindezek szem előtt tartásával elkerülhetjük azokat a zsákutcákat, melyek a félprofesszionális hozzáállással, vagy az amatőr rajongással párosulva csak rontanak cégünk megjelenésén, és termékeink eladhatóságán.
2. A honlap létrehozása nem egy magától értetődő folyamat eredménye
Úgy tűnhet, hogy a weboldal kialakítása ugyanolyan egyszerűen működik, mint ahogyan az alkalmazások során meglátogatjuk a weboldalakat. Mindenhol lap, mely kicsit is ad magára, komoly előzményekkel, szaktudással, és ízléssel párosulva jön létre. A létrehozásában működő szakemberek, ezt a munkát már sok száz, sőt sok ezer órányi gyakorlással, tapasztalattal ötvözve érte el, melyet piacképes módon most számunkra is átadhatnak. Egy lényegre törő és minden tekintetben informatív honlap éppen a letisztultságában mutatja azt a kikristályosodott tapasztalat rendszert, mellyel a honlap készítője rendelkezett. Mindebben a megrendelő gondolat világának megértése ötvöződik a szakmai tudással.
3. A honlap készítés magas szintű internetes szakma
A megrendelő a pénzéért meg akarja kapni azokat az elképzeléseket, mellyel szerinte termékeit jól képes prezentálni a piacon. Az oldal készítője és a megrendelő között éppen ezért szükséges az a kölcsönös bizalom és jó kommunikáció, mely a kívánt termék létrejöttét fémjelzi. Ennek hiányában mindkét fél erőltetni fogja a saját elképzelését, anélkül, hogy a professzionális megjelenítés szakmai követelményei fuzionálni tudnának, így létrehozva kívánt honlap megjelenést. A weboldal készítői, a designerek, és az egész fejlesztőcsapat nem egyszerűen összedob egy nekünk tetsző honlapot, hanem koncepciók alapján készítik el egy, a cég és a termék bemutatását szolgáló weboldalt. Egy ilyen egyedi oldal egyszerre tükrözi a cég hozzáállását, misszióját, tartalmát, és lehetőséget nyújt a piacon való további erősödéshez. A honlapot készítés szakemberek teljesen tisztában vannak azzal, hogy az általuk kialakított megjelenés ahol lapon mennyi látogatót csalogat, tart meg, és kapcsol a céghez és a termékhez. Így válik hatékonnyá a kölcsönös munka a megrendelő és a honlapok készítői között – biztosítva felhasználók számára a cég és a termék jó elérhetőségét. A közös munka alapja a bizalmi viszony és egymás szakmaiságának tisztelete.
4. Az anyagi háttér – mennyibe kerül egy honlap elkészítése
Igen széles skálán mozognak a honlapok elkészítésében megtalálható árkategóriák. Lehetséges már pár tízezer forintért is honlapot készíttetni, de az ár akár több millió forintig is terjedhet. Általában egy megfelelően elkészített honlap ára hat számjegyű összeget jelent. Ennek hátterében meg fizetendő összeg a szaktudásom túl az eszköz háttér, mellyel az oldalak készítői rendelkeznek. Mindezek mind a hardver, mint a szoftver részéről komoly felkészültséget jelentenek. Éppen ezért adott weboldalak elkészítésének ára akár több milliós kiadást is jelenthet a megrendelő számára, különösen, ha összetett funkciókat, és egyedi megjelenést kíván a megrendelő. Egy egyszerű honlap elkészítése azonban lehet, hogy magasabb összegben kerül, mivel a letisztultság egy olyan célzatos, és koncentrált Figyelemnek az ötvözete melyek a célközönség elérését maximalizálják. Ekkor éppen a letisztultságot kell megfizetni, mely hatékonyságban jelentkezik. Ezzel kapcsolódnak a működőképes honlap tartalmi elemei, melyek funkcionálnak, anélkül, hogy zsákutcába juttatnak a potenciális vásárlókat keresés közben.
5. Másolni nem érdemes – különösen a konkurenciát nem
Az élet minden területén a vetélytársak másolása az egyedi kialakítás lehetőségétől szakít el. Lehetséges, hogy jó ötleteket kapunk, az is megtörténhet, hogy kisebb módosításokkal átalakítva közöljük mások tartalmát, de ez a tartalom nem illeszkedik a saját termékünk arculatához és a saját célközönségünk körét sem leszünk képesek kialakítani. Mások ötletei lehetnek számunkra megtermékenyítőek, azonban az egyedi gondolatok megjelenítése nem megkerülhető. A sablonos gondolkodás mind a megrendelőt, mind a weblap kialakítóját bezárja is elfásítja. A sorozatban gyártott honlapok eszmeiségükben is különbözőek kell legyenek. A honlap megalkotója éppen ezért felel. 
6. A honlap kialakítása – a látogató körbevezetése
A designer úgy alakítja ki a honlapot, hogy az a látogatók számára tükrözze az információk sorrendjét, A prioritásokat elől, a kevésbé fontos dolgokat hátul helyezve el. A honlap struktúrája nem csak a termékről vagy a szolgáltatásról informál, hanem a látogatók figyelmét vezetve tereli a különböző termékekhez, bemutatva a cég értékrendjét, filozófiáját, affiliációját. Így a honlap speciális arculatot kap, mely valóban vezeti az oda látogató érdeklődőket. A tökéletes honlap felépítés olyan háttér technológiát kíván, mely folyamatosan elemzi a látogatói szokásokat, megmutatja a különböző érdeklődési köröket. A designer ezen tapasztalatok birtokában fejleszti, fokozatosan és folyamatosan megújítja a honlapot – a megrendelő és partnerei közti optimális kommunikáció szem előtt tartásával.
7. A designer korlátai
A designerek olyan szakemberek, akiknek saját életük is van, akárhogy is úgy tűnik, hogy a megrendelő folyamatos kiszolgálásával foglalkoznak. Ennek megfelelően a designer élete is a magánélet és a szakmai munka között egyensúlyoz. A megrendelőnek érdemes előzetesen tisztáznia, és önmagában prioritást felállítania annak érdekében, hogy a kommunikáció designerrel minden tekintetben optimálisan haladjon, a felek kölcsönös megelégedésére. A designer felvetődő kérdésekre szakmai ismeretei legjavát adva válaszol, de ő sem képes folyamatosan rendelkezésre állni. A kommunikáció csatornái lehetnek telefonos, cset-en történő, személyes megbeszélés alapú kapcsolatok, melyeknek megvannak a maguk előnyei és hátrányai. Felvetődik még a határidő kérdése, melyen belül a szakember választ kell adjon a megrendelő felmerülő kérdéseire. Ha ezeket a kereteket sikerül közösen kialakítani, akkor a honlap elkészítése is zökkenőmentesen zajlik.
8. Sablon – olcsó, de behatárol
A konkrét honlap elkészítés egyik fontos szempontja, hogy alkalmazzunk sablonokat, ún. templátokat. Amikor olcsón, gyorsan, saját magunk számára készítünk honlapot, akkor előszeretettel alkalmazunk sablonokat. Az olcsóbb honlapok szintén ilyen módon készülnek, melyen a külső látogató számára is könnyen felismerhető a sablonok használata. Önmagában a sablon nem jelent igénytelenséget, sokkal inkább egy folyt a határok kialakulását prognosztizálja, melyek az egyedi design megvalósulását gátolhatják. A honlap fejleszthetősége szintén alárendelődik a sablonok rugalmasságának. Előfordulhat, hogy a honlap belefullad a sablonok korlátaiba, mivel egy ponton túl már kezelhetetlenné válik.
9. Elkészült a honlapunk, hol vannak a látogatók?
Az új weboldalunk elkészülését követően ne áltassuk magunkat azzal, hogy rögtön több tízezer látogató fog bennünket keresni az internet világméretű sokmilliárd oldallal, melyek közül a mi honlapunk csak az egyik. Ez akármennyire is kedves számunkra nem jelenti azt, hogy mindenki minket fog keresni. Az embereknek, potenciális látogatóknak szükségük van honlap URL-ét meglelni.
Honlap készítésének és felfuttatásának, megismertetésének fázisa következik, mely során nemcsak a keresőkhöz és böngészőkhöz optimalizáljuk ahol lapunkat, hanem olyan hálózatba ágyazz be, mint amilyenek a közösségi oldalak, különböző gyűjtőoldalak, vagy akár a saját magunk reklámozása más felületeken. A további sikerek érdekében a fejlesztő cég honlap működését a megjelenés ez igazítja, mely a további fejlesztő munka része. Ekkor történik bizonyos szükséges marketing lépések és a fejlesztés oldalának kölcsönös támogatása.
10. Az elkészült honlap életre kel
Miután elkészült az általunk megálmodott honlap, még nem dőlhetünk hátra a karosszékben. A munka egy másik nagy része éppen ekkor kezdődik, hiszen innentől hol laknak a többi működő oldal között kell megállnia a helyét. Ez az időszak már a keresőkkel való megfelelő megtalálhatóság megvalósítása, mely egyben a láthatóságunkat és a piacképességünket is meghatározza.A szakemberek által kialakított honlap egyes funkciói ezen a ponton kapcsolódnak be és aktivitásuk segítségével a világháló rengeteg terméke közül úgy irányulnak, hogy megtalálják az óhajtott célközönséget. A megtalálhatóság művészete ahol a készítés egyik kulcsa, melyet optimalizálásnak, a böngészők és a keresőmotorok működéséhez szabva állítanak be. Ezt rövidítésként egy angol kifejezésből SEO-nak neveznek, mely az optimális fellelhetőséget jelenti. A honlap jól megszerkesztve megfelel azoknak az elvárásoknak, mellyel a böngészők rátalálnak és rangsorolják őket. Ehhez szükséges, hogy a programozás technikailag tökéletes legyen, a megfelelő kulcsszavakat a megfelelő helyen pozícionálják. A szaktudás nélkül SEO nem működik optimálisan, hiszen böngészők kereső algoritmusai időről időre megújulnak, így a nem frissített honlapok hátrébb kerülhetnek és lemaradnak a megtalálhatóság versenyében. Egy jól felépített honlap így képes versenyben maradni és a szolgáltatást vagy terméket megfelelően eljuttatni a partnerekhez, célközönséghez.
11. Egyedi böngésző, egyedi algoritmus
Minden böngésző másként értelmezi a leprogramozott kódokat a honlapokról, és ennek megfelelően sorolja be őket a találati listán. Természetesen nem lehetséges az összes böngésző minden elvárásának megfelelni, de a legfontosabb a programozói szempontból jól ismerni a megfelelő CSS szabványokat, valamint az aktuális HTML kódokat, ezáltal biztosítva a honlap célközönséghez való eljutását. Az elkészült honlap általában több teszt során bizonyítja, hogy beállításai megfelelőek-e. A designer így fokozatosan alakítja ki a honlap elérhetőségét és a böngészők által való megtalálhatóságot.
12. Különbség a mobil weboldal és a reszponzivitás között
A megrendelőnek nem feltétlenül szükséges informáltak lennie az olyan szakkifejezésekről, amilyen például a mobil weboldal vagy a reszponzív kialakítás. A programozónak vagy honlap készítőjének azonban mindenképpen tudatában kell lennie, hogy egy mobilbarát honlap nem lesz feltétlen reszponzív minden gép típushoz, legyen az asztali számítógép vagy mobil eszköz, esetleg tablet. Ennek érdekében alakították ki az olyan szeparált mobil oldalakat, melyek adaptív módon működnek és tartalmaznak mind asztali gépek, mind mobil eszközök számára optimális működést. Egy komolyabb honlap működéséhez mind a reszponzivitás, mind a különböző géptípusokhoz illeszkedő szeparált működésmód elvárt funkciók.
13. Folyamatos fejlesztés szükséglete
Honlap készítői arra törekszenek, hogy a létrehozott oldalak Tartalmai, és stílusjegyei megfeleljenek az újdonsült technikai követelményeknek és a látogatók elvárásainak. Ezáltal a honlap folyamatosan fejlődik, változik, mely egyben a fellelhetőséget is befolyásolja. Ezért szükséges, hogy a honlap készítője szaktudásában kövesse a technikai fejlődést, melynek alkalmazása a honlapban kell, hogy realizálódjon.Könnyen előfordulhat, hogy egy pár éves honlap – éppen a technikai változások, a böngészők algoritmusainak fejlődése miatt – visszacsúszik a keresési rangsorban, és már nem szolgálja a termék megfelelő megjelenítését. A honlap készítője éppen ezért az aktuális technológiához igazítja a honlapot, melynek illeszkednie kell a célközönség elvárásaihoz.
 
  • Weboldalkészítés
WebCafe Media Group Zrt.

Weboldal készítés, honlap készítés, webshop készítés 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125

FEL