Hogyan készítsünk saját weblapot? 2. rész

2017-02-02 08:14:54 / Téma: weboldal készítés , weboldal tippek

 

Saját készítésű weboldalak

Sajátkészítésű weboldalak – előnyök és hátrányok

A lehetséges előnyök

1. A költségtakarékos kialakítás saját megtakarításunk részeként jelentkezhet, ennek keretében nem külső céget, hanem saját kútfőből merített dizájnt és tartalmat jelenítenek meg. A költségvetés ennek megfelelően szinte csak az időráfordítást jelenti. Attól függően, hogy cégünk számára milyen értékes a befektetett idő, lehetséges, hogy a saját weboldal készítése valóban költségtakarékos elgondolás.

2. Egyedi kialakítást is elérhetünk, melyben tökéletesen tükröződik a saját ízlésünk, termékeink minősége, megjelenése. Ennek kapcsán a weboldal készítője nem alakítja át, vagy színezi ki azokat a szolgáltatásokat, melyeket mi már kialakítottunk.

3. Kaland. Ahogyan már fentebb említettük egy átlagos internetes intelligenciával rendelkező személy virtuális kaland része lesz, ha saját maga tervezi és kivitelezi a weboldala elkészítését. A honlap ekképp egyedi, és ezáltal megismételhetetlen lesz, tükrözve azt a belső tanulási folyamatot, melyet készítés kalandja során vállaltunk. Mindez növeli az önbizalmunkat és az internethez is jobban fogunk érteni.

Profi weboldal készítés

Lehetséges hátrányok

Ha szélesebb látókörből tekintünk a weblap készítésére, akkor érdemes megfontolni néhány alapvető szempontot. A kiindulás legtöbbször az, hogy a honlapot meglátogató nem biztos, hogy a honlapon marad, és vásárlóvá válik. A honlap ilyen szempontból nem játszótér, hanem komoly pozitív benyomást vagy éppen taszítást kialakító kapu, melyen keresztül hozzánk kapcsolódnak a partnereink. A weboldal tehát az első benyomást nyújtja szolgáltatásunkról és magáról a cégről. A második esély nem feltétlenül érkezik el hozzánk, hogyha elrontottuk az első benyomást, és elmulasztottuk lehetséges Partnerünk meggyőzését, arról, hogy mi valóban professzionális szolgáltatást, terméket közvetítünk. Hogyha teljesen tapasztalatlanul állunk neki az eb oldal készítésének, annyi buktatóval találkozunk, melyből bizonyára belegabalyodunk, és eltévedünk mint egy labirintusban.

Az elkövethető hibák lépésről lépésre:
1. Az egyszerű weboldallal történő megjelenés
Ha abban gondolkodunk, hogy egyszerű, információs felületre van csak szüksége a cégünknek, nincsen igényünk „komplikált” tartalmak vagy éppen design megjelenítésére, és a továbbiakban csak a megjelenésre koncentrálunk. Ez a hozzáállás egy olyan benyomást alakít ki, mely a rossz első benyomás kategóriájába tartozik. A látogató csak rápillant a honlap rossz szín összeállítására valószerűtlen képeire, vagy éppen oda dobált tartalmi elemeire, és rögtön sarkon fordul. Soha többé nem fog minket keresni.

A professzionális weboldal nem csak informál, hanem rögtön kapcsolatot teremt a partnerrel, aki számunkra bevételt, információt, tökéletesedést jelent a jövőben. A weboldal akkor profi, hogyha a fejlesztő cég érti és érzi a megrendelő igényeit, céljait, lehetőségeit. Ezen túl azzal is tisztában van, hogy a megrendelőnek milyen korlátai vannak. A professzionális weboldal befektetés az időbe, partnerségben, hálózatokba. Az egyszerűség egy bizonyos ponton valóban lehet megnyerő, művészi. A legtöbb esetben azonban az ilyen egyszerűséget sok-sok tapasztalattal lehet csak elérni.
2. Előre gyártott sablonok használata és hátulütőik
Olyan házilag készített weboldalt is létre tudunk hozni, melyhez különösebben nem szükségesek a grafikusok, designerek, és egyéb szakemberek munkája. Ilyen esetekben az egyedi kívánságokat a rendelkezésünkre álló sablonok alapján, egy fajta Lego darabokként leszünk képesek egymáshoz illeszteni és kialakítani a honlapunkat.

Bár a megoldás sokszor költségtakarékos, azonban a kinézet is olcsónak, sablonosnak tűnik. A sablonok hátránya, hogy a készítője nem tudja kiaknázni azokat az egyedi megjelenési arculatokat, melyekre valójában szüksége és igénye is lenne. További hátrány, hogy ugyanazokat a sablonokat mások is alkalmazzák, mely így az egyediséget nem tükrözi. Ennek megfelelően a honlap csak egy a tucatnyi hasonló közül.
3. A láthatóság, fellelhetőség
Az újonnan elkészült saját gyártású weboldal csak álmainkban irányítja hozzánk a rengeteg partnert, vásárlót. Mindezen illúzióból felébredve látni fogjuk, hogy a szolgáltatásunk ügyfélköre egyáltalán nem bővül, partnereink nem találnak meg bennünket. Az interneten való láthatóság nem csupán a weboldaltól függ, hanem a böngészőkben való elérhetőség az elsődleges. Ehhez olyan professzionális területeken szükséges otthon lenni, mint az internetes marketing, a hirdetések, a keresők optimális működésének ismerete (SEO), amelyeknek összességében jól és hatékonyan kell együtt működniük.

Mindezen elemek hiányában csak a csalfa remény marad számunkra, hogy megjelenésünk az interneten hatékony lesz. Egy profi csapat szaktudása nélkül a honlapunk nem lesz jobban elérhető, a már meglévő tartalmak vagy éppen a design nem fejleszthető, sőt inkább stagnál és hanyatlik, ahogyan a körülöttünk lévő virtuális világ tovább fejlődik a megjelenés szempontjából.
4. A partnerek átváltoztatása
A honlapra látogató partnerek potenciális vásárlók is egyben. A weboldal olyan eszköz mely ezt a funkciót ellátja, és ezáltal a bemenetkor még csak látogatóként érkező partnert megnyerő tartalommal és megjelenéssel vásárlóvá és hosszútávú partnerré alakítja át.

Az átalakulás nem csupán a jó benyomást jelenti, hanem a szemlélődő látogató cselekvésre sarkallását is ellátja. Szükséges tehát olyan eszközöket elhelyezni a honlapon, hogy azzal visszatérő látogató, potenciális vásárló, rendszeres ügyfelekké váljanak. Ilyen funkciók a honlapokon a hírlevelek, akciók, kedvezmények, kuponok, stb. Mindezek garantálják, hogy a látogatók visszatérő partnereinkké váljanak, szeressék, kedveljék, és tartósan használják a honlapunkat, és ezáltal kapcsolódjanak a szolgáltatásunkhoz. Ezt a vevő csalogatást több apró trükkel el tudja érni egy professzionális csapat, akik értenek a professzionális honlap készítéséhez.
5. Milyen felületen jelenünk meg: mobil vagy PC
A ma működő interneten természetesen a mindig kéznél lévő mobil eszközök többszörösen lekörözik az asztali gépek elérhetőségét. Az olyan honlapok, melyek kialakítása mobil eszközök ön is könnyű elérhetőséget, jó struktúrát, barátságos használatot jelentenek, meghallották az idők hívását. Számukra fontos hogy a mobil eszközökkel megjelenjenek, ismerve azok korlátait, előnyeit, hátrányait.

A továbbiakban ezen eszközök még dominánsabb elterjedésével kell számolni, mely az asztali számítógépek kárára történik. Mindezen témában szükséges figyelembe venni a mobil eszközök méretének kihívását, melyhez illeszkedő betűméret, kép elhelyezés, link utalások szükségesek. Mindezek olyan professzionális design részét képezik, melyeket egy tapasztalt fejlesztő és kivitelező cég gyorsan, szakszerűen, hosszú távon kevés problémát okozva valósít meg. Tapasztalt weboldal készítők alkalmazása szükséges, hiszen ők a legújabb technológiát biztosítják.
 
  • Weboldalkészítés
WebCafe Media Group Zrt.

Weboldal készítés, honlap készítés, webshop készítés 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125

FEL