Hogyan készítsünk saját weboldalt? 1. rész

2017-02-01 08:39:16 / Téma: weboldal készítés , weboldal tippek

Praktikus praktikák kezdőknek és haladóknak

Saját weboldal készítés

A honlap készítés talán egyszerűnek tűnik, azonban egy kifejezetten összetett folyamat, melyet megoldhatunk szakemberek bevonásával, vagy – lelkes amatőrként – akár egyedileg is megvalósíthatjuk álmaink weboldalát. A készítés során rengeteg probléma és kérdések sora néz velünk farkasszemet, az olyan alapvető kérdésektől indulva, hogy alapként sablont használunk-e, vagy egyedi programozással készül a honlapunk. Felmerül a kérdés, hogy a tartalmakat CMS-sel kezeljük-e. A design tekintetében tisztáznunk szükséges, hogy mobilbarát megjelenést alkalmazunk-e vagy asztali gépre specializálódunk. Bármelyik verziót is alkalmazzuk, a további kialakítandó a design minősége, milyensége.

Csak a téma rövid bevezetőjét érintve már látható, hogy egy összetett, többlépcsős folyamat, mely gondos tervezést igényel, amihez saját közlendőnkkel, értékeinkkel, termékünkkel tisztában kell lennünk, hogy a weboldalunk is megfelelően működjön.

MIT NYÚJT EGY 21. SZÁZAD KIHÍVÁSAINAK MEGFELELŐ WEBOLDAL?

A felmerülő kérdésre adandó választ mindenképp megelőzi a kiindulópont, mely szerint szükségünk van egy saját, jól működő, intelligens honlapra – az itteni keresés is ezt látszik megerősíteni. A legtöbb vállalkozásnak, de sok magánszemélynek is van saját weblapja, mellyel a világ felé nyit ajtót, és a kapcsolódási pontot megteremti mások számára.

Az elérhetőség legegyszerűbb és 21. századi módja a weblap. Az elkészítése ma már ugyanolyan része a mindennapoknak, mint a cég kifelé felépített arculatának bármely más eleme. Az egyre inkább elavultnak mondható papír alapú megjelenések a telefonkönyvekben, szaknévsorokban, vagy hasonló keresőkben a keresés lassú, körülményes és avítt módját mutatják, esetleg nosztalgiázhatunk ezen módszerekről és elérhetőségekről az Internet korában.
Vegyük sorra, hogy mely érvek szólnak egy saját és sajátos honlap elkészítése/elkészíttetése mellett, és melyek ellene.

Az ellenérvek között említhetjük a következőket:
 1. Kialakulatlan a cégünk megjelenési profilja, vagy épp változóban van, s így nem tudjuk összegezni és világosan kommunikálni a külvilág felé a termékünket, gondolatainkat. A dolog előnye lehet azonban, hogy a nyíltan vállalt kialakulás önmagában lehet vonzó a partnereink számára, s velük együtt alakulhat a cégünk olyanná, amelyet közösen álmodunk meg.
 2. A weboldalunk kialakítása időigényes, s nekünk most kellenek a kapcsolatok, a hirdetési felület. A rossz hír, hogy ez máskor is ugyanígy lesz, sőt, még inkább égető szükség lesz a honlapra. Így marad a „most vagy soha” döntési helyzet.
 3. A weboldal készítés szaktudást igényel, mellyel nem rendelkezünk. A jó hír, hogy a kialakítást sok panel könnyíti meg mostanában, kezdve a programpanelekkel, mint amilyen a Wordpress, a követhetőséggel, melyhez remek statisztikai programokat tudunk kapcsolni díjmentesen, vagy a honlapunk felfuttatását és jobb elérhetőségét célzó szaktudással, melyet szakmai körökben egyszerűen SEO-nak (keresőmotor optimalizálás) neveznek. Mindezek akár érdekes kalanddá válhatnak egy érdeklődő, a téma iránt közepes affinitással rendelkező átlagember számára.
 4. A weboldalunk kialakítása drága. Ebben az esetben valószínűleg egy szakértőt kerestünk és a szolgáltatás díját sokalljuk. A profik valóban drágán is dolgozhatnak, viszont hatékonyságuk lehengerlő. Ha szeretnénk alternatívát, kereshetünk egyetemista, vagy éppen feltörekvő honlap készítőket, akik a saját zsebpénzük, vagy a klienskörük kiépítése miatt olcsón, mégis szakszerűen végzik a munkájukat.

Weboldal készítés előnyök

Miért is érdemes a honlap kialakításába belefognunk?
 1. Kényelem
  Az ügyfelek számára kényelmes, ügyfeleknek és az üzletfeleknek kifejezetten előnyös. Az árak összehasonlítása sokkal gyorsabban történik meg, mint hogyha sok boltot, rengeteg árukészletet végignéznénk. Mindezek magukban foglalják azt a befektetett idő mely az otthoni számítógép előtt eltöltött üldögélést, Telefonálást, az adatok rendszerezését, és egyéb dolgokat foglalnak magukba.
 2. Növeljük a hitelességünket!
  Saját weboldalunk birtokában olyan lehetőséghez jutunk, hogy képesek leszünk megmutatni a világnak a saját pozíciónkat tudásunkat, tapasztalatainkat, mellyel a lehetséges vásárlóink, ügyfeleink, partnereink számára erősítjük a kölcsönös bizalmat. A weboldalon felsorolhatjuk minden referenciánkat, melyek meggyőzőek lehetnek a potenciális ügyfelek felé, és további alapot nyújtanak hosszútávú együttműködésre. Ma már szinte mindenki képes utánanézni, hogy mely munkákat végeztünk más cégeknek, csoportoknak, és az ő elégedettségük tükröződik a referenciákban.
 3. Marketing, marketing
  Rengeteg lehetőség nyílik meg az ismertségünk felfuttatására, megmutatására. A saját weboldal olyan Marketinges lehetőségeket és tovább fejlődés jelent, melyeket a profi cégek ugyanúgy használnak és kihasználnak, melyek innentől a saját fegyvertárunkban is fellelhetőek. Az oldalunkra sok érdeklődő is érkezhet, akik hirdetésekből, kampányokból, kuponos elérhetőségekből, böngészőből, vagy mások ajánlása alapján keresik fel weboldalunkat. Így a weboldalon egy olyan kapuvá válik, mely a 21. századnak megfelelő kapcsolatteremtést és reklámot biztosít.
 4. A professzionális láthatóság
  Azt is hihetjük, hogy nincs szükségünk weboldalra, hiszen hozzánk eltalálnak azok a vevők, akik a speciális szolgáltatásai termékünknek megfelelő ügyfélkört képezik. A rossz hír hogy ez a gondolkodás nincs felkészülve olyan rugalmassággal, mely a világ hirtelen változásait képes lenne kezelni. Az üzleti élet manapság folyamatos aktualizálást fejlesztést és előre menekülést kíván meg. A láthatóság egyben az addigi korlátok Kibővítését és az ügyfélkör hatványozását is lehetővé teszi, de mindenképp lehetőséget ad Újabb ügyfelek szerzésére, illetve a régiek megtartására. Mindezek a jövőre vonatkozóan rengeteg pénzt, energiát, és munkát megtakaríthatnak.
 5. Több lesz az ügyfelünk
  A jó weboldal nemcsak a látogatottságot, hanem az ügyfelek számát is megnöveli. A weboldalunk meggyőző megjelenése esetén az ügyfeleink a mi honlapunkon keresztül sokkal inkább bennünket, semmint a konkurenciát választják. Az is előfordulhat, hogy rosszul elkészített honlapunk rossz kínálatot jelent, mely inkább elriasztja, mintsem vonzza, és ott tartja az ügyfeleket. Senki nem akar vásárolni olyan termékekből melyek rosszul menedzseltek, visszataszító, vagy éppen érthetetlen struktúrában szerepelnek. Érdemes végignézni és végiggondolni, hogy milyen módszerrel és hogyan tudjuk az ügyfeleket a megfelelő figyelem terelés en keresztül a honlapunkon tartani úgy, hogy az anyagilag is kamatozzon számunkra, miközben az ügyfelek is elégedetten gondolnak vissza a kapcsolatunkra.
 6. Javul a termékünk megítélése
  A weboldal olyan megjelenési eszköz, melynek marketing értéke magának a terméknek a megjelenését is kíséri, azzal egy ponton túl teljesen egybefonódik. A szolgáltatás jó weboldal hatására rengeteg olyan információval bővül, amely beépül magába a termékbe, gazdagítja, tökéletesíti a márkát, mely az emberek fejében immár egységet alkot.
 7. Az információ adása a mi oldalunkról
  A felhasználók, az ügyfelek, és mindenféle látogató olyan információkat szeretnének kapni, amelyet az interneten keresnek. A weboldalunknak képesnek kell lennie a használható és praktikus információk átadására, pont azokéra, melyek az emberek számára szükségesek. A számukra megfogalmazott információk nem az öntömjénezés kategóriájába esnek, hanem kifejezetten az ő érdekeiket és igényeiket megelőzve vezetünk a lehetséges vevőt vagy ügyfelet a termékeink irányába.
 8. Az imázs
  A honlapunk minket, a jellemzőiket, az egyedi tulajdonságainkat kell tükröznie. Ahogyan a ruhánk, az autónk, vagy éppen a telefonunk teljes mértékben minket fejez ki, ugyanúgy honlapunk a világban való megjelenésünk szerves része. Ha a weboldal tartalmilag vagy design tekintetében idejétmúlt elavult, akkor nem kell csodálkozni, hogy az ügyfelek eltávolodnak vagy elhagynak bennünket. A weboldal kapcsolat a világba, amelyen nem mindegy, hogy miképpen jelenünk meg, hogyan mutatjuk meg magunkat, szolgáltatásunkat a világnak. Lehetséges, hogy a termékünk vagy a szolgáltatásunk nagyszerű, kreatív, rengeteg ember számára meggyőző, mégsem lesz jól eladható, hiszen a megjelenés a weboldalon keresztül elavult, sablonos. Ezzel azonosítanák bennünket is, mindazon nagyszerű tartalmi dolgok ellenére, mely nem elkülöníthető a honlaptól.
 9. Éljünk az eséllyel!
  Lehetséges, hogy a hozzájuk ellátogatók rápillant annak a weboldalunkra, és az első benyomás alapján döntenek a további kapcsolatfelvételről. Ennek alapján nem mindegy, hogy a pillanatok alatt lejátszódó pszichés döntési folyamat eredménye számunkra pozitívan vagy negatívan dől el. A weboldal lehet, hogy az a kapu mely megnyitja az érdeklődők számára hozzánk vezető ajtót, de megeshet, hogy az első rossz benyomás alapján elriasztja a lehetséges partnereinket. Ezért szükséges az első pillantástól kezdve stílusosnak átláthatónak a partnerek meggyőzését megfelelően megvalósíthatónak lennünk. A honlap mindezen funkciókat egy jól átgondolt rendszerben tükrözi, mert számunkra továbbiakban kulcs lehet a sikerhez. Az első benyomás cégünk további sorsát az esetleges megkereséseket, vagy éppen az elkerülésünket okozhatja.
 10. A hálózat kérdése
  Beágyazódva az internet, és a modern technika és kommunikáció világába, lehetőségünk nyílik olyan hálózatokba és kapcsolati rendszerekbe bekerülni, melyek meghatározzák a termékeink, szolgáltatásaink célba jutását. Mindezen hálózatok ma a szociális közösségekben a virtuális hálózatokban csúcsosodónak ki melyek akár baráti, akár professzionális, üzleti kapcsolati rendszereket jelentenek. A hálózatból kimaradó cégek, vállalkozások olyan hátrányt szenvednek, melyet – bármilyen jó is a szolgáltatásuk – nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem képesek ledolgozni.

Cikkünk folytatásában a saját készítésű weboldalak előnyeiről és hátrányairól ejtünk szót!
 • Weboldalkészítés
WebCafe Media Group Zrt.

Weboldal készítés, honlap készítés, webshop készítés 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125

FEL