Büntet a mobil weboldalon felugró ablakok miatt a Google!

2017-03-27 16:49:22 / Téma: weboldal tippek

A Google 2017 január 10-től bünteti azokat a weboldalakat, melyek mobilon a szörfözőket erősen zavaró pop-up ablakokat használnak. Mi a gond a felugró ablakokkal? Mikor és milyen büntetésre számíthatsz? És konkrétan mekkora felugrókat lehet még használni? Részletezzük. A Google oldaláról John Mueller és Gary Illyes is megerősítette 2017. január 10-én, illetve január 11-én, hogy megkezdték a büntetések kiosztását a zavaró felugró ablakok miatt.

Felugró ablakok


Amit lényeges tudni, hogy ez a lépés csak azokat a felugrókat érinti, melyek akkor láthatók, ha valaki a Google mobil találati listájából közvetlenül az adott oldalra érkezik. Nem jár büntetés a desktopon, illetve az oldalon belül használt felugró ablakok miatt. A büntetés pedig azt jelenti, hogy romlik azoknak az oldalaknak a rangsorolása, melyeken a tartalom csak nehezen érhető el a felugró miatt, miután a felhasználó megérkezett a Google mobilos találati oldaláról.

A Google korábban fel is sorolta, hogy...

MELY FELUGRÓ ABLAKOK MIATT JÁR BÜNTETÉS:

Azon felugrók miatt, melyek kitakarják a fő tartalmat, akár azonnal megjelennek a felhasználó számára, amikor megérkezik az oldalra, akár csak később. Azon felugrók miatt, melyeket a felhasználónak le kell kattintania, mielőtt hozzáférne a fő tartalomhoz. Illetve, ha olyan layoutot használsz a hajtás felett, mely hasonló egy önálló felugróhoz, és így ezáltal a fő tartalom leszorul a hajtás alá.

Ugyanakkor van néhány olyan típus, MELYEKET NEM ÉRINT AZ ÚJ JELZÉS, ha “felelősségteljesen” használod őket: Az olyan felugrók, melyek azért ugranak fel, mert a törvény kötelezi a megjelentetésükre a weboldaltulajdonost.

Tipikusan ilyen egy cookie-tájékoztatás vagy egy életkor-megerősítés.

Az olyan login-felugrókat, amelyek mögött a tartalom nyilvánosan nem indexelhető, tehát magán vagy fizetős tartalmakról van szó. Azokat a bannereket, melyek elfogadható méretűek, és könnyen bezárhatók. Ilyen például a Safari vagy a Chrome által feldobott, applikáció telepítését ösztönző banner.


Észlelni nem feltétlenül egyszerű egy büntetést, bár a helyezés hirtelen visszaesése és a mobilos forgalom csökkenése egyértelmű utalás lehet olyan oldalaknál, melyek használnak felugró ablakokat. Keresőoptimalizálás kedvező árakon kattintson.


  • Weboldalkészítés
WebCafe Media Group Zrt.

Weboldal készítés, honlap készítés, webshop készítés 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125

FEL