Mit ellenőrizz a weboldalad befejezése előtt?

2017-01-31 13:39:38 / Téma: weboldal készítés , weboldal tippek
Weboldal befejezés leőtt

A weblapok hibái lehúzhatják az oldalad népszerűségét, úgyhogy feltétlen ellenőrizz le mindent mielőtt véglegesíted a weboldaladat. Íme a legfontosabb dolgok:

1. Ellenőrizz le mindent, amit tartalmaz a megállapodás!

Ha egy weboldalnak van megrendelője és fejlesztője, akkor közöttük van egy megállapodás arról, hogy pontosan mit tartalmaz a honlap készítési munka. Ez a megállapodás változhat is a fejlesztés során, de ezek is biztosan rögzítve lettek. Az élesítés előtt érdemes ellenőrizni, hogy minden kért elem, funkció megjelenik-e a weboldalon, minden elkészült-e. Ha valami hiányzik azt érdemes pótolni az élesítés előtt.

2. Minden oldalt ellenőrizz le!

Végig kell nézni minden elemet, hogy azok pontosan úgy néznek-e ki, ahogy szeretnénk. Külön ellenőrizd: a logót, a képeket és a grafikákat, a navigációt, a szövegeket, helyes megjelenést, a CTA gombokat, az űrlapokat, a linkeket, a Google térképet, a kapcsolati információkat, a közösségi média elemeket, és a belépést, ha van. Ezeknek jól kell működniük.

3. Mindenképpen ellenőrizd a tartalmat!

A szövegek az egyik legfontosabbak egy honlap esetében. Jól kell kinézniük és hibátlanul kell megírni őket. A weboldal készítés végén minden egyes szöveget le kell ellenőrizni. A szövegek megjelenésének is rendben kell lennie. Ha bármikor lehetőséged van a szövegek javítására, akkor mindenképpen tedd meg! Amikor a designja már megfelelő, akkor nézd át még egyszer őket esetleges helyesírási hibák miatt. Semmiképpen ne rakj ki hibás szöveget az oldaladra!

4. Fotók

A legtöbb cég számára a fotók nagyon fontosak. Ezért minden egyes fotót, illetve azok minőségét ellenőrizni kell. Célszerűbb inkább saját képeket készíttetni.

5. Adatvédelmi  irányelveket ellenőrizd le!

Legyen jól megírva és legyen szabályos. Ha szükséges, a végén érdemes még javítani. Illetve ha van impresszum, akkor az abban szereplő összes adatot is ellenőrizd még egyszer.

6. Nézz rá a 404-es hibaoldalra!

Minden weboldalnak szüksége van egy egyedi 404-es oldalra, melyet a felhasználók könnyen tudnak használni és ami a megfelelő weblapra tereli őket. Semmiképpen ne feledkezz meg a 404-es oldalról!

7. Ne felejtsd a favicont!

A favicon egy kis ikon a weboldal tetején, ami a böngészőben 16×16 pixeles méretben jelenik meg. Segít a navigálásban, ha több lap van megnyitva, és szebb vele a weblap, ha a könyvjelzők közé teszi a látogató.

8. Űrlapok

Ellenőrizd, hogy az összes lényeges mező meglegyen. Jó helyre mennek az űrlap eredményei? A kötelező mezőket TÉNYLEG kötelező kitölteni?

9. Ellenőrizd, az analytics-t és a search console-t!

A Google Analytics segítségével megnézheted a weboldalad teljesítményét és nyomon követheted a felhasználók tevékenységét. Emellett a másik hasznos eszköz a Webmestereszközök, melyet ma már Search Console-nak hív a Google, ez is segíthet.

10. Robots.txt és oldaltérkép

A robots.txt-vel határozod például, hogy mely oldalaidat ne indexelje a Google. Nem szükséges, hogy minden oldal bekerüljön a keresőbe. Az XML oldaltérkép a SEO miatt fontos, mivel a weboldalad oldalait listázza némi plusz információval.

11. Ellenőrizd a honlapod SEO-ját!

Bármilyen jó lehet is lehet a weboldalad, semmit nem ér, ha azt az emberek nem találják meg. Ha például olyan a honlap, hogy egy SEO plugint is kapott, akkor ezt ellenőrizd minden egyes weblap esetében. Figyelj arra, hogy a meta címek, leírások jók legyenek. A SEO persze egy összetettebb folymat, de ez azért jó kezdés lehet. Ezen kívül ellenőrizd, hogy a közösségi médiával kapcsolatos open graph jelölések is rendben legyenek.

12. Teszteld a kész weboldalad!

Ez azért jó, hogy megtudd minden funkció rendesen működik-e, melyet a látogatóknak szántál. Leginkább ha webáruházat indítasz, akkor van lehetőség a tesztekre. Ha a honlap kapcsolódik egy CRM-rendszerhez, akkor azt is ellenőrizd, hogy minden szükséges adat importálásra kerül-e!

13. Legyen mobilbarát a honlap!

Ma már minden weboldalnak minden kijelző mérethez igazodnia kell. Érdemes ellenőrizni több eszközön is, hogy rendesen jelenik meg-e a weboldal minden eleme. Minden weblapnak rendesen meg kell jelennie okostelefonon is, és mindennek illeszkednie kell az adott kijelző mérethez.

14. Ellenőrizd a böngésző-kompatibilitást!

Minden weboldal esetében van egy preferált böngésző, melyre a honlapok optimalizálása történik.  Érdemes tisztázni, hogy a weboldalnál elvárás-e, hogy az Internet Exploreren is minden rendben legyen, illetve melyik verziójú IE-ben jelenjen meg jól. A honlap funkcióit és designját ellenőrizni kell minden olyan böngészőn, mely fontos a weboldal szempontjából.

15. Teszteld a kódot!

A weblap HTML-kódja fontos tényező, tehát a HTML-kódnak mindig érvényesnek kell lennie, hibáktól mentesnek. Ne használj olyan kódot, melyet egy plugin tönkretehet. Az egyik legnépszerűbb validátor-eszköz a W3C-nek az eszköze.

16. Ellenőrizd az SSL CERTIFICATE-et!

Ha használsz ilyet, akkor valamennyi aloldalon tesztelni kell, hogy valóban minden forrás HTTPS-en keresztül töltődik-e be. Egy ingyenes SSL-ellenőrző eszközt is használhatsz ehhez.

17. Ellenőrizd a weblapod sebességét!

A betöltési sebesség nagyon fontos tényező a felhasználói élmény szempontjából. Minél gyorsabb a honlap, annál többen maradnak az oldalon. A felhasználók gyorsan (akár három másodperc alatt) átléphetnek egy másik weboldalra, ezért próbáld a betöltési sebességet másfél másodperc alatt tartani. Azt fontos tudnod, hogy a weboldal sebességét a Google is figyelembe veszi a rangsorolásnál.

18. Honlapod legyen biztonságos!

Ezután nézz rá a weboldalad biztonságára is. A biztonság egy minimális szintje elérhető az optimális .htaccess fájl használatával. Vizsgáld meg a szerver biztonságát, és hogy megfelelően alkalmaztad a HTTP fejléceket!

19. Mindig frissítsd a hozzáférési információkat!

Mielőtt végleg befejeznéd, ajánlott minden jelszót frissíteni egy megbízhatóbbra. Valószínűleg a honlapkészítés folyamata alatt valami egyszerű jelszót használtál, de inkább valami hatékonyabb megoldást érdemes választani. Ez a teszt segít abban, hogy sikeres és hasznos legyen a weboldalad.
  • Weboldalkészítés
WebCafe Media Group Zrt.

Weboldal készítés, honlap készítés, webshop készítés 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125

FEL