Hol tudsz a weboldaladon áramvonalasítani?

2017-05-02 09:07:53 / Téma: weboldal készítés , weboldal tippek

Áramvonalas weboldal

DOBD KI A FELESLEGES PLUGINEKET!

Akadnak olyan pluginek a weboldaladon, melyek nem is használsz? Annak ellenére, hogy ezeket nem használod, lassítják a weboldalad. Ez különösen igaz akkor, ha olyan rendszered van, mint a WordPress. Még azon pluginek használatán is el kellene gondolkodnod, melyeket valójában használsz. Gondold végig, hogy tényleg szükséged van-e rájuk, hozzájárulnak-e a felhasználói élmény javításához? A pluginek száma mellett fontos kérdés a minőségük is. Ne adjál hozzá mindenféle elavult, rossz plugint a weboldaladhoz, keress olyanokat, melyek valóban értékesek és ez az értékeléseknél is tükröződik. A régi, lejárt szavatosságú pluginek lerontják a weboldalad.


CSAK SZÜKSÉGES KÖZÖSSÉGI MÉDIA ELEMEKET TARTSD MEG!

Hány közösségi média megosztási gombot használsz a weboldaladon? És ezzel szemben hányra van szükséged? Bár marketing szempontból javasolt ezek használata, van aki mégsem foglalkozott azzal, hogy ezeket a közösségi média elemeket beágyazza a weboldalába. Őket a dolog nem érinti. Akad azonban olyan is, aki talán túl nagy hévvel tette meg a lépést, és tele van az oldala felesleges közösségi média elemekkel. A felhasználók nem használnak túl széles palettát a megosztásoknál, vagy legalábbis nincs minden eshetőségre szükségük. Ugyanakkor ezek az elemek lassítják a weboldalad, növelik a betöltési időt.

Ez különösen igaz az olyan közösségi média elemeknél, melyek még azt is mutatják, hogy hány kedvelésnél, megosztásnál jár az adott oldal, hiszen mindkét irányba le kell futtatnia egy lekérést. Úgyhogy válassz ki csak egy vagy két platformot, melyeken igazán aktív vagy, fontosnak találod őket, melyeken keresztül az emberek kapcsolatba kerülnek veled rendszeresen. Ezeknek a gombjait tedd ki az oldaladra, a többit pedig felejtsd el, mert ezek csak útban vannak.


MIT TEHETSZ A KÉPEKKEL A JOBB WEBOLDAL SEBESSÉG ÉRDEKÉBEN?

Videók, illusztrációk, fotók, animációk. Persze, szeretjük őket, javíthatnak is a felhasználói élményen, mindezt azonban a sebesség kárára teszik. Úgyhogy mielőtt hozzáadnál bármilyen képet a weboldaladhoz, mérlegeld a fontosságát a többi elemhez viszonyítva. Kínál valami pluszt a felhasználóknak, vagy csak a helyet töltöd ki vele? Ha igen, akkor tartsd meg, ha viszont nem, akkor minek erőlteted?

Emellett minden képet optimalizálnod kellene a webre, vagyis olyan kicsinek kellene lenniük a fájlméretet tekintve, amennyire csak lehetséges.

Ne kezdjél el feltölteni teljes méretű fotókat a weboldaladra, még akkor sem, ha így tűnik tökéletesnek a minőségük. Ez persze némi munkát igényel, de megéri, különösen ha folyamatosan növekszik a weboldalad. Ha csak egyvalamit teszel rendbe a weboldaladon, akkor azok legyenek a képek. Ez igaz a desktop megjelenésre, de különösen igaz a mobilos verzióra. Míg néhány évvel ezelőtt még átlagosan 1,5 MB méretű volt egy weboldal, addig ez a méret mára 2,1 MB-ra nőtt. Ennek egyik oka, hogy nőtt a kép- és videótartalmak mennyisége a weboldalakon. Az alábbi grafikonon pontosan látható, hogy általában mi is adja egy-egy weboldal méretét.


A képek közel 63 százalékát teszik ki a weboldalak méretének, míg a videók 10 százalékát. A képek felelősek tehát elsősorban egy weboldal sebességéért, illetve azok nagy méretéért. Hiszen minél nagyobb méretű egy weboldal, annál több idő a megjelenítése.


ÉS A GOOGLE IS EZT MONDJA

Nem alaptalanul. A Google részéről a legnagyobb gondnak azt találják a weboldalaknál, hogy a képek nincsenek megfelelően mobilra optimalizálva. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy amikor mobilra betöltődik egy weboldal, akkor ugyanúgy a teljes felbontású képet kell megjelenítenie a böngészőnek, mint az asztali verziónál. A felhasználók tehát a legtöbb esetben ugyanazt kapják nagykijelzős asztali gépen, mint egy kisméretű mobilon. A képek nem igazodnak az adott eszközhöz, azaz nincs megfelelően optimalizálva az oldal mérete és sebessége.

Ökölszabályként elmondható, hogy el kell felejteni a a több száz kb-os méreteket a képeknél. Arra kell törekedni, hogy ne haladja meg a 70 kb-ot.


MITŐL LESZNEK KISEBB MÉRETŰEK A KÉPEID?

Használj a hatékonyabb, modern képformátumokat! – Alakítsd át a képeidet a korszerűbb WebP és JPEG-XR formátumba. Ez persze azzal jár, hogy a különböző böngészőknek különböző formátumokat kell szolgáltatni, de a méret határozottan kisebb lesz. A WebP-t a Chrome támogatja, míg a JPEG-XR-t a legtöbb Internet Explorer verzió és az Edge.
 


  • Weboldalkészítés
WebCafe Media Group Zrt.

Weboldal készítés, honlap készítés, webshop készítés 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125

FEL