Hasznos tippek, ha úgy érzi, új honlapra van szüksége 5. rész

2017-01-18 07:56:15 / Téma: weboldal készítés , weboldal tippek
Weboldal készítés

Honnan tudhatjuk, hogy ha volt régi weboldalunk, az már nem elég korszerű és cserére szorul?

Előfordulhat, hogy működésbeni problémákat tapasztalunk, például kiderül, hogy eltűnnek rendelések, nem találják az ügyfelek a terméket, amit keresnek, akkor teljesen egyértelmű a csere szükségessége, de manapság már az is elvárás, hogy a weblap reszponzív legyen, amire viszont sok honlaptulajdonos mégsem figyel oda. „Sokan keresnek bennünket például amiatt, mert táblagépen vagy mobilon nem lehet kényelmesen használni az oldalt, hanem görgetni kell azt.

Ez azt jelenti, hogy a website még nem reszponzív, vagyis nem mobilbarát.

Ez azért probléma, mert komoly statisztikai adatok támasztják alá, hogy az internetes látogatóknak ma már több mint a fele mobilról történik, vagyis célszerű az oldalakat mobilra optimalizálni, ha nem akarunk ügyfeleket veszíteni.” - mondta egy webfejlesztő cég szakértője, hozzátéve, hogy ha mobilról megnyitva az adott honlapot oldalra kell görgetni, akkor biztosan reprobléma van, de ha kicsik a betűk, nem lehet jól olvasni a linkeket, szövegeket, akkor is sürgős teendőnk van. A szponzív működéshez tartozik emellett az is, hogy egy asztali PC-s megjelenítéshez képest kevesebb tartalmat érdemes megjeleníteni mobilon, nagyobbak a menüpontok és a szövegek, és így tovább. Ezt is takarja a mobilra optimalizálás. Ha valaki úgy érzi, hogy érintett a témában, akkor sürgősen lépni kell.

Ellenőrizzük!

Felmerül a kérdés, hogy ha teljesen elkészült a weboldal, akkor mit érdemes ellenőrizni, honnan tudhatjuk, hogy a fejlesztés mindenben megfelelő? Ilyenkor legelőször is végig kell nézni az összes aloldalt, hogy minden megjelenik-e abból, amit kértünk, illetve például egy webshop esetében azt is meg kell vizsgálni, hogy a megrendelések rendben működnek-e; ehhez tesztrendeléseket kell feladni és követni, hogy ezek megérkeznek-e. Nem szabad megfeledkezni az átvenni kívánt weboldal esetében arról sem, hogy az mobilon, táblagépen is megfelelően működik-e, tehát valóban reszponzív lett-e az oldal. Ehhez vannak is különféle segédeszközök, tesztek, amiket érdemes lefuttatni.

Weboldalak betöltödési sebessége

Keresőoptimalizálási szempontból is érdemes ellenőrizni az oldalt, amihez ugyancsak több ellenőrző oldal van. Érdemes a Google saját ellenőrző felületét is használni, ez a Page Insight, mely a Google Developeren érhető el. Itt a domainnevet beírva a rendszer pontozni fogja a weboldal minőségét asztali és mobilos megjelenítések szerint is. Így az ügyfél is látja, hogy a site mennyire felel meg a követelményeknek. Ezt a felületet érdemes egyébként akkor is használni, amikor régi a honlapunk, és kíváncsiak vagyunk, hogy az mennyire felel meg a kívánalmaknak.

Azt is ellenőrizzük, hogy az adott oldal mennyi idő alatt töltődik be, ugyanis ma már ez is nagy jelentőséggel bír. A Google a gyorsabb oldalakat előrébb fogja sorolni a keresési-találati lista felállításakor, de a felhasználók sem szeretik a lassú oldalakat. A technikai problémák ellenőrzésén kívül persze a honlapra feltöltött információk tartalmát is érdemes nagyon átnézni, hogy nem maradt-e benne tévedés, elírás, esetleg nem maradt-e ki valamilyen információ.


  • Weboldalkészítés
WebCafe Media Group Zrt.

Weboldal készítés, honlap készítés, webshop készítés 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125

FEL