A modern és hatékony weboldalak 9 ismérve

2017-06-06 17:45:44 / Téma: weboldal készítés , weboldal tippek

Ma már nem elég a puszta tény, hogy van a cégünknek weboldala. Ahhoz, hogy el is adja, amit szeretnénk, az is kell, hogy modern legyen. Követnie kell az aktuális trendeket, hiszen azok itt is vannak, akárcsak az öltözködésben vagy a lakberendezésben. De egy weboldalnak hatékonynak is kell lennie, attól függően, hogy mire szándékozunk használni: eladjon egy konkrét terméket vagy szolgáltatást, informáljon, tanítson vagy szórakoztasson, a hirdetésekből, a partnerprogramokból hozzon bevételt, esetleg egy webáruházról legyen szó. A lényeg, hogy elérje a célját.

Lássuk tehát, honnan ismerhető fel egy modern és hatékony weboldal:

1., Gyors: azaz minden oldala pár másodperc alatt betöltődik.

2., Letisztult: minden elemében illeszkedik a témához, amiből összeáll a tartalma. Ha egyszerű a tartalom, például egy kép, akkor egyszerű az oldal szerkezete is. Ha bonyolult a tartalom, akkor az oldal is komplexebb. A webdesign egy külön szakma, mégis érdemes megemlíteni, hiszen nagyon fontos az első benyomás, és a használhatóság kettősének összhangja egy weboldalnál.

3., Dinamikus: a különböző aloldalak az aktualitásoknak megfelelően jelennek meg, például a főoldalon a legújabb termék, a legfrissebb hír jelenik meg, és ennek megfelelően az aloldalak is igazodnak ehhez.

4., A legújabb szabványokat használja: ma egy weboldaltól elvárjuk, hogy a legújabb HTML5 és CSS3 szabványokban fejlesszék őket, hiszen ezek a szabványok rengeteg új és népszerű funkcióval rendelkeznek.

5., Nem használ elavult technológiát. Ma is van sok olyan weboldal, amelynek a témája egy régebbi technológiára épül, amit manapság is használnak ugyan, de mégis elavultnak számít: sok vele a probléma, és az új technológiákkal is meg lehet ugyanazt valósítani, csak sokkal zökkenő mentesebben. Erre a legjobb példa a Flash. De egy Flash játékokkal foglalkozó oldalnak emiatt nem érdemes átíratni minden játékot HTML5-re, viszont az új játékoknál már ezt is érdemes megfontolni.

6., Animált: ahogy a látogató halad az oldalon, a különböző elemek kiemelődnek, a tevékenységének megfelelően változnak, vagy csak egyszerűen egy gyors animációval jelennek meg a betöltődés után. Ettől sokkal élőbbnek hat az oldal, és könnyebben fenn is tartja a felhasználó érdeklődését.

7., Moduláris: a fejlesztés során érdemes gondolni a jövőre is, és a modern weboldalt több modulra bontani, hogy később könnyebb legyen az oldal egy-egy részét lecserélni, hogy a weboldalunk mindig a legmodernebb lehessen.

8., Erőforrás kímélő: nem kell minden esetben a teljes oldalnak újra betöltődni, például a menük és a szélen elhelyezkedő elemek, amik egy kategóriában nem változnak, nyugodtan maradhatnak érintetlenül, amíg középen a tartalom megváltozik.

9., Alkalmazkodó: manapság nagyon sok eszközön lehet már internetezni, amelyek mérete igen sokféle lehet. Egy kis kijelzőjű eszközön nem lehet minden részletet látni, ha sok dolgot akarunk megjeleníteni, míg egy nagy monitoron az ember pont, hogy minél több dolgot szeretne látni, és bőven van is rajta hely, hogy a sok információ mind elférjen egymás mellett. Az alkalmazkodóképességet elterjedtebb formájában reszponzivitásnak is hívják.

Egy weboldaltól tehát ma már sokkal több mindent várunk el, mint akár tíz-tizenöt évvel ezelőtt. Ha a fentiek alapján úgy érezzük, hogy nem elég modern és hatékony a weboldalunk, javasolt egy webfejlesztő szaksegítségét igénybe venni. Például bennünket! >>


  • Weboldalkészítés
WebCafe Media Group Zrt.

Weboldal készítés, honlap készítés, webshop készítés 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 125

FEL